Polévka gazpacho je jedním z tradičních a dobře známých španělských pokrmů. Jedná se o velmi zdravou zeleninovou polévku, která se podává za studena nebo dokonce nejlépe vychlazená. Pro to je oblíbená zejména v letních nejteplejších měsících.

Polévka gazpacho pochází původně z Andalusie, kde se začala připravovat v 16. století po velkých zámořských plavbách, kdy se do Evropy dostaly potřebné suroviny jako rajčata a paprika. Existuje mnoho receptů, my vám tady předkládáme jeden z těch nejtradičnějších. Někde se přidává ještě cibule, okurka nebo citronová šťáva.

Typ: polévka

Doba přípravy: 25 minut

Počet porcí: 4-6

Tradiční zeleninová polévka gazpacho

Přísady:

  • 750 g oloupaných rajčat (možné nahradit kvalitním rajčatovým pyré) 1 salátová okurka (oloupaná)
  • kapie – čerstvá
  • zelená paprika
  • 4  plátky bílé veky
  • 1–2 stroužky česneku
  • 100 ml kvalitního olivového oleje
  • vinného octu trochu méně než oleje
  • sůl

Postup přípravy:

Začneme tím, že rajčata na špičce nakrojíme do kříže a spaříme pár vteřin ve vařící vodě, ihned zchladíme ve studené. Rajčata oloupeme a pokrájíme, stejně jako ostatní zeleninu. Nemáme-li po ruce čerstvá rajčata, nahradíme je kvalitním rajčatovým pyré.

Všechny ingredience vložíme do mixéru a vyšleháme v hladkou polévku. Necháme dobře vychladit.

Gazpacho podáváme s najemno posekanou cibulí, sušenou šunkou, natvrdo uvařeným a nakrájeným vajíčkem, posekanými olivami nebo kyselými okurkami.

 

Věděli jste že, polévka Gazpacho se objevila i v populární situační komedii Červený trpaslík, kde byla příčinou společenského znemožnění Arnolda Rimmera.