Dnes si představíme další zajímavý a velmi chutný způsob na úpravu brambor, který u nás není moc známý. Jsou to pravé řecké patates, které jsou velmi chutné jak samostatně (například jako lehká večeře), ale i jako příloha k hlavnímu jídlu. Tento recept je v Řecku velmi oblíbený, protože je chutný a jednoduchý na přípravu.

A ještě tu pro vás máme jeden typ, pokud si chcete dát patates samostatně, tak k nim zkuste řecký sýr Feta (případně balkánským sýr).

Typ: Příloha

Doba přípravy: 30 minut

Počet porcí: 4 (nebo podle množství brambor)

řecké patates

Přísady:

  • Brambory (podle počtu strávníků)
  • 6 stroužků česneku
  • Šťáva z 1/2 citronu
  • Olivový olej
  • 1 lžíce rozmarýnu
  • Na dochucení sůl, pažitku, mletou papriku.

Postup přípravy:

Nejdříve si připravíme brambory. Ty oloupeme, omyjeme, osušíme a po délce rozdělíme na 4 díly (pokud jsou velké tak krájíme na víc dílů). Poté dáme do mísy dáme rozmačkaný česnek, mletou papriku, rozmarýn, malinko vody, olivový olej, pažitku nakrájenou nadrobno, šťávu z citronu a vše nakonec osolíme. Všechny ingredience rozmícháme, nasypeme k nim připravené brambory a pěkně v té směsi vyválíme. Pak je dáme na hlubší plech, rukama rozetřeme zbylou směsí a patates upečeme ve vyhřáté troubě.

Tip! Řecké patates lze péct i na pečícím papíře, abyste si tolik neušpinili plech.

Uvařené patates