Muffiny je jednou z amerických dobrůtek, kterou jsme i my hrdí Češi přijali za svou. Vždyť jsou dnes v dostání takřka na každém kroku. Neobejde se bez nich žádné větší pekařství, ani nabídka supermarketů. Pro spoustu z nás už jsou zkrátka muffiny takovou sladkou samozřejmostí. V návalu módních cupcaků je pak berem jako jakýkoliv jiný běžný sladký dezert.

Muffiny jsou opravdu výborné a velkou pravdou zůstává, že si je můžete snadno připravit i doma. Já to ostatně dělám velmi často a proto jsem se rozhodla se s vámi podělit o můj recept. Nejenom moje děti říkají, že jsou nejlepší na světě, ale i návštěvy se po nich mohou skoro utlouci.

Velkou výhodou muffinů také je, že skrývají obrovský potenciál pro kreativitu. Snadno si je můžete přetvořit podle vašich vlastních představ. Přidat nějakou lahodnou přísadu, například ovoce. Výborné jsou třeba borůvky nebo maliny, ale fantazii se meze nekladou. Klidně to můžete zkusit i s broskvemi a dalším ovocem.

Domácí čokoládové muffiny.

Typ: moučník
Doba přípravy: 45 minut
Počet porcí: 6

 Přísady:

160 g hladké mouky
60 g másla
50 g moučkového cukru
2 vejce
50 ml mléka
50 g čokolády na vaření
pomerančová kůra
1 vanilkový cukr
2 lžíce šťávy pomerančové
1 balíček prášku do pečiva
2 lžíce kakaa
tuk na vymazání formiček
špetku moučkového cukru na dozdobení

Jsou opravdu skvělé.

Postup přípravy:

Začneme tím, že jednoduše utřeme máslo s vejci a cukrem do krásně hladké pěny. Dále pak společně přihodíme rozehřátou čokoládu. Dávejte si ale pozor, aby byla už dostatečně vychladlá. K tomu patří ještě mléko, kvalitní vanilkový cukr (nejlépe domácí), pak ještě citrónová kúru a ještě špetka šťávy z citrónu. Mícháme a pěna se pomalu mění na lahodné těsto. Zkuste sami ochutnat. 🙂

V dalším kroku do světlého těsta přidáme hladkou mouku s kypřícím práškem a také holandským kakaem. Má přeci jít o čokoládové muffiny ne? Pokud je vaše těsto až příliš neforemné, tak přilijte trochu mléka. Formu na mufíny vymažeme rozpuštěným tukem, nejlépe kvalitním máslem. V posledním kroku už vytváříme samotné muffinky. Pokud je děláte bez dalších přísad, tak je rovnou nalijte do formy. V opačném případě si odlejte polovinu těsta a přidejte náplň a teprve až potom zbytek. Celé to dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů po dobu asi 25 minut. Dobrou chuť!